Hvad betyder de forskellige værdier for belægninger og battræ?

Hvad betyder de forskellige værdier for belægninger og battræ?

Hos Bordtennisexperterne har både vores belægninger og battræ en række forskellige tal, der kan hjælpe dig med at finde det helt rigtige udstyr til dig. Her kommer en kort forklaring, som forhåbentlig hjælper lidt.

Valg af battræ Læs Hvad betyder de forskellige værdier for belægninger og battræ? 4 minutter

Belægninger

Fart
Fart angiver hvor meget hastighed belægningen tilfører bolden. En belægning med høj fart vil være tilbøjelig til at reagere hurtigt, samt skyde bolden langt, mens en belægning med lavere fart har en langsommere reaktion, og skyder bolden kortere. Typisk – men ikke altid – giver en belægning med lavere fart en længere boldkontakt.

Belægninger med høj fart i forhold til skru fungerer typisk bedst ved et ret direkte boldtræf, mens belægninger med højt skru i forhold til fart fungerer bedre, når bolden snittes.

SKRU
Skru angiver hvor god belægningen er til at sætte skru i bolden. Et højt tal i skru er generelt en fordel, men en belægning med et højt tal i skru kan være svær at kontrollere, og reagerer kraftigere på modstanderens skru.

Belægninger med højt skru i forhold til tempo fungerer typisk bedst, når bolden snittes, mens belægninger med højt tempo i forhold til skru fungerer bedst ved et mere direkte boldtræf. 

Kontrol

Kontrol angiver hvor let det er at styre belægningen, og hvor nemt det er at håndtere farten og skruen fra modstanderen. En belægning med høj kontrol vil ofte være langsommere, og nogle gange mindre skruet (da den så reagerer mindre på modstanderens skru), men til gengæld, så er den ofte noget mere sikker, og man laver færre fejl med den.

Hårdhed

Hvor en blød svamp reagerer ved lav kraft, reagerer en hård belægning først ved højere kraft. Da man gerne vil have en passende reaktion, hvor belægningen reagerer nok (så man får greb og affjedring), men ikke for meget (så den bliver upræcis), skal belægningens hårdhed passe til den kraft man spiller med.

Man kan dog ikke lave nogen klar facitliste, da der er stor forskel på hvordan man opfatter battets feedback – nogen foretrækker en mere fast fornemmelse, mens andre foretrækker en blødere fornemmelse. I reglen vil det dog være en fordel at spille med hårdere belægning, hvis man spiller med stor kraft, og blødere belægning, hvis man spiller med mindre kraft.

Vi plejer hos bordtennisexperterne at bruge følgende skala:

< 37

Meget blød

37 - 42,5

Blød

43 - 48

Medium

48,5 - 55

Hård

55+

Meget hård

Det kan dog ikke lade sig gøre at reducere en belægnings egenskaber til 4 tal. Hvordan belægningen opfører sig, afhænger af mange faktorer ud over selve gummiet:

  • Hvilket battræ den sidder på.
  • Hvordan bolden træffes – med snit eller direkte.
  • Hvilken kraft den træffes med.
  • Hvilken skru og fart der er i bolden.

Etc…

Da belægningen på den måde altid indgår i en sammenhæng, kan man ikke måle tallene objektivt. Selv en belægnings TEMPO afhænger i høj grad af sammenhængen. De tal der kan findes her på hjemmesiden, er fastsat af Bordtennisexperterne i samråd med vores leverandører, og er kun vejledende.

Battræ

Tempo og kontrol
Disse værdier betyder det samme som ved belægningerne.

Spillestil
Denne værdi viser, hvilken slags spil battet umiddelbart passer sig bedst til. For en nærmere gennemgang kan du læse denne artikel, som dykker meget mere ned i emnet: Battræ.

Vægt
Denne værdi er ret simpel og er bare et udtryk for, hvor meget battet vejer, hvis du gerne vil vide lidt mere om, hvordan det spiller ind ift. valget af træ, kan du læse mere her.

Finér
Denne værdi viser dig, hvor mange trælag, der er brugt til at lave battet samt om der er eventuelt er brugt kunstfiber i konstruktionen.

Ligesom med belægninger er battræet også i høj grad afhængigt af, hvilken slags belægning man kombinerer det med. Her har vi hos bordtennisexperterne rigtig stor erfaring med, hvordan forskellige kombinationer spiller sammen, så kom endelig forbi og spørg, hvis du er nysgerrig.

Fortsæt læsning