Kinesisk benarbejde

Kinesisk benarbejde

Her får du en ret gammel artikel, men mange af tingene er stadig relevante - og det er virkelig viden fra øverste hylde af bordtennissporten.

B75 afholdte i juli 2011 en stor sommerlejr på tre gange fem dage i samarbejde med Yangpu Table Tennis School i Shanghai. Under lejren gav lejrens hovedtræner Wang Wen Jie (fuldtidstræner i Askims BTK i Sverige) en præsentation af de forskellige typer af forflytninger i bordtennis. De forskellige typer af benarbejde vises samtidig i praksis af to spillere fra Yangpu Table Tennis School i Shanghai.

1. Forhåndsbenarbejde - ved forhåndsspil fra 50% af bordet

I Kina er der meget fokus på at spillerne får brugt hele kroppen, når de spiller forhånd - ikke kun armen og evt. overkroppen. Derfor er det vigtigt at arbejde med at starte kropsrotationen "nedefra", så fødderne, knæene og hoften bliver brugt i slagene. Bemærk at vægten hele tiden ligger fremme på forfoden for at give mulighed for at mulighed for de hurtige og eksplosive sidestep. Læg også mærke til hvor meget fødderne bevæger sig undervejs - enten som en del af benarbejdet eller kropsrotationen i slaget.

 

2. Benarbejde ved veksling mellem baghånd og forhånd

Når man skal veksle fra baghånd til forhånd, er det vigtigt at få "åbnet" sin benstilling mere ved forhåndsslaget i forhold til baghåndsslaget for at give plads til kropsrotationen og vægtoverførslen. I baghåndsspillet er benstillingen er mere parallel med fokus på god balance (lige meget vægt på begge ben) under slaget. 

 

3. Overgang (forhånd rundt om hjørnet) og krydsskridt

I Kina prioriteres forhåndsspillet meget højt, og de fleste kinesere har derfor utroligt kraftfulde forhåndsslag, som de forsøger at bruge så meget som muligt. Derfor har de naturligvis også meget stor fokus på forflytningen "rundt om hjørnet" dvs. hvor man spiller med forhånden fra baghåndssiden - og hvordan man flytter sig videre derefter.

I Europa flytter vi os ofte tilbage ind mod baghånden umiddelbart efter at have været "rundt om hjørnet" for dække bordet mest hensigtsmæssigt med hhv. forhånd og baghånd. Men i Kina stræber man i stedet efter at spille endnu et hårdt forhåndsslag på den efterfølgende bold, så derfor bliver man stående i baghåndshjørnet, så man er klar til at spille forhånd, hvis bolden skulle komme tilbage dertil. Skulle bolden blive returneret i forhåndssiden, bruger kineserne det viste krydsskridt for også dérfra at kunne spille endnu et kraftfuldt forhåndsslag. Også mange europæiske spillere bruger "helt automatisk" denne benarbejdsteknik i nødsituationer, da det er den eneste måde at lave en så lang og hurtig forflytning på. Men da er det ofte bare for at kunne NÅ bolden ude i forhånden - i modsætning til kinesernes mere systematiske brug af krydsskridtet med fokus på at kunne spille væsentligt hårdere (vinder)slag. 

 

4. Mellemskridt

Hvis man kigger på rigtigt gode spillere, kan man se at de generelt bevæger sig meget rytmisk og flydende, nærmest som om de danser henover gulvet. Grundlaget for dette "flow" i benarbejdet er mellemskridtene: små hurtige step som udføres mellem slagene. De små hurtige step bruges dels for at komme hurtigt tilbage i en god udgangsposition både i sideled (for at dække bordet mest hensigtmæssigt) og dybdeled (flytte sig tilbage efter slagene, så man kan komme frem i bolden i næste slag). Men også for rytmen i benarbejdet: fødderne er i let, rytmisk bevægelse hele tiden, man ligger med vægten fremme på forfoden, så man er klar til at sætte hurtigt af med fødderne, når man har brug for at bevæge sig – i stedet for at strække armen/overkroppen.

 

5. Balance

For at kunne bevæge sig hurtigt og slå så gode slag som muligt, er det vigtigt at træne sin balance i kroppen dvs. forsøge at holde overkroppen ”ret”, så man ikke hælder meget til den ene eller anden side, mens man bevæger sig og mens man slår slagene. Derudover gælder det om at være afslappet i overkroppen hele tiden, så man kan flytte sig hurtigt og bruge kroppen mest effektivt i slagene.

 

6. Forhånd fra midten

Forflytningen for at spille forhånd fra midten minder meget om forflytningen rundt om hjørnet. Husk at få åbnet benstillingen lidt (højre fod bagest for højrehåndede) og rotere igennem med kroppen under slaget. Ifølge Wang er det (forhånd fra midten) ikke noget kineserne øver så meget, da de oftest går efter at spille forhånd over det meste af bordet, så det er ret nemt for dem at dække midten med forhånden. Men for de fleste spillere herhjemme, som vælger primært at spille baghånd fra baghåndssiden, er det vigtigt at træne forhåndsspillet fra midten for på den måde at kunne lægge mere pres på modstanderen.