Valg af belægning

Valg af belægning

Det er ikke let at vælge, hvilken belægning man skal spille med, men her kommer vi med et par gode tommelfingerregler.

En belægning er en kombination af spilleoverfladen (gummiet) og underlaget nedenunder (svampen). Elastisitet og klæbrighed i overfladen varierer fra belægning til belægning. Disse faktorer påvirker især belægningens skru. Tykkelsen på svampen går fra 0,0 til 2,6 mm. En tyk svamp er i reglen hurtigere end en tilsvarende svamp der er tyndere, men også svampens hårdhedsgrad påvirker skru og fart. 

Er du begynder/letøvet?

Så vil den bedste løsning for dig formentlig være at vælge et af vores færdiglavede bat. 

Et udvalg af disse kan ses her: Bordtennisbat

Hvis du selv vil sammensætte dit bat, så er her nogle ting der er værd at overveje:

Belægningstype:
En belægning består som nævnt ovenfor af et overgummi og et underlag. Overgummiet kan enten vende med knopperne indad (alm. belægning, også kaldet "backside"), eller udad (knopbelægning). Med alm. belægninger er alle slag mulige, mens knopbelægninger er udviklet til specielle typer spillere - og har store fordele i nogle dele af spillet, mens andre slag bliver sværere. For begyndere og letøvede, der gerne vil udvikle deres spil, er det vigtigt at alle slag kan udføres relativt let, og BTEX anbefaler derfor altid alm. belægninger til begyndere/letøvede.

Belægningens tykkelse:
En belægning med tykt underlag er hurtigere end en belægning med tyndt underlag, til gengæld giver et tyndt underlag bedre kontrol. For begyndere og letøvede er det vigtigt med god kontrol, mens høj fart sjældent er en fordel. BTEX anbefaler derfor begyndere og letøvede at vælge belægninger med underlag på 1,3 til 1,8 mm.

Belægningens hårdhedsgrad:
En hård belægning kræver hård belastning for at fungere bedst muligt, mens en blød er bedre ved lavere belastning. Derfor er relativt bløde belægninger i reglen det bedste valg for begyndere og letøvede. 

Her er forslag til belægninger som vi anbefaler til begyndere/letøvede:

Er du øvet, turneringsspiller eller lignende?
Denne gruppe vil normalt vælge nye belægninger i forhold til hvad de har haft tidligere. Skal min nye belægning være hurtigere eller langsommere end min gamle? Skal den have hårdere eller blødere svamp? Her kan du ringe herind og tale med vores bordtennisexperter og høre deres erfaringer. Andre overvejelser kan være om hvilken spillestil man ønsker at spille. Derfor følger her lidt information om de forskellige kategorier af belægninger:

Almindelige belægninger
Alm. belægninger med glat overflade og knopperne ind mod underlaget (også kaldet backside) er den klart mest almindelige type belægning, og benyttes af langt de fleste bordtennisspillere - både på forhånden og baghånden. Denne type belægninger er utroligt alsidige, og kan bruges til alle typer spil.
Backsidebelægninger er den klart mest skruede belægningstype. 

Tensorbelægninger
Disse belægninger har meget indbygget katapulteffekt, hvilket gør, at man ikke selv behøver at bruge så meget energi. Det er muligt at lave rigtig hårde og gode slag med disse belægninger, men de kræver også en meget sikker hånd, hvis man fx gerne vil lægge sin retur kort, eller når man skal loope igen mod meget skruede åbninger.

Hybridbelægninger
Disse belægninger har ofte en lidt hårdere svamp end tensorbelægninger, men der er stadig en del katapulteffekt i. Overfladen er dog mere klæbrig, hvilket gør det lidt nemmere at lave skru, men tilgengæld bliver belægningen også lidt langsommere. Hybridbelægningerne er ofte bedre på kort retur og loop igen end tensorbelægningerne.

Knopbelægninger og antispin.
Udover de almindelige backsidebelægninger, laves der forskellige andre typer belægninger. De kan deles op i følgende kategorier: Lange knopper, halvlange knopper, korte knopper, orthodox og antispin. Her følger en kort beskrivelse:

Korte knopper: Som navnet antyder er der tale om en belægning hvor knopperne vender udad. Knopperne er relativt korte og brede. Belægningen giver ikke så meget skru som backside belægninger, men mere skru end de øvrige typer belægninger. Korte knopper bruges traditionelt til kontra og blokeringsspil tæt ved bordet, hvor belægningen giver rigtig god kontrol i netop disse slag, samt mulighed for stor variation i skruet. Desuden er der en del spillere der bruger korte knopper til defensivt spil med underskru på halv- eller langdistance.

Lange knopper: Lige som med de korte knopper, er det en belægning med knopperne udad. Her er knopperne noget længere og tyndere. Lange knopper bruges traditionelt til defensivt spil med underskru et stykke fra bordet, hvor belægningen har god kontrol til denne type spil, samt god mulighed for variation i skruet. Lange knopper bruges også til blokeringsspil tæt ved bordet, hvor der er mulighed for at vende modstanderens skru, og spille bolde der er svære at læse.

Halvlange knopper: Ligger i længde og tykkelse mellem lange og korte knopper. Bruges både som kontra og blokeringsbelægning, samt som defensiv belægning.

Antispin: Med knopperne indad. Tager skruen ud af spillet, men er let at kontrollere både i returspillet, og i defensivt spil på halv- eller langdistance. Er for nogle lettere at lave kontraangreb med end lange knopper. I modsætning til knopbelægningerne bruges anti-spin næste ikke til topbordtennis længere.

Orthodox: Korte tynde knopper uden underlag. En belægningstype der stort set ikke har ændret sig i ca. 50 år. Benyttes til sikkert og kontrolleret spil. Har ikke været brugt til topbordtennis i mange år.