Hvad gør en serv god?

Hvad gør en serv god?

En god serv er den hurtigste vej til sejre. Men efter min mening er der for få spillere, der har tænkt over de muligheder, som serven bringer. Jeg vil derfor ”kort” i denne artikel beskrive de fejl, som mange begår i deres tilgang til serven, og nogle simple ting der kan forbedre ens serv.

Gode server har følgende formål:

  • At tvinge modstanderen til at returnere bolden derhen, hvor man ønsker den.
  • At tvinge modstanderen til at returnere på den måde, som du ønsker det (eks underskru/overskru).
  • At fremprovokere en dårlig retur, så man kan foretage et angreb.

Hvorfor nævner jeg ikke points direkte på serven? Jo, fordi en spiller bør sjældent (aldrig?) have som formål at vinde pointet direkte på serven! Selvfølgelig falder der points af direkte på serven, og det er jo er bare godt. Men det dur ikke at serve for at vinde pointet direkte på serven, hvorefter returen kommer tilbage, og så er man ikke klar, fordi formålet var at vinde direkte på serven. 

Efter at have fulgt sporten tæt i nogle år nu, kan jeg konstatere at for mange spillere ikke har tænkt over deres serv, og hvad den kan bruges til. Her er nogle af de letteste fejl:

  • Nogle server kun med forhånden og altid fra baghåndshjørnet og med diagonal retning. Dvs. uden variation i retningen.
  • Nogle server med en god skru, men kan ikke følge op på returen pga. skruen, der kommer tilbage.
  • Nogle server med en god skru, men der mangler variation i mængden af skru. Dvs. det bliver for let som modstander at tilpasse sig skruen.
  • Nogle mangler en serv, der overrasker. Hvis man kun server kort, er det for let for modstanderen at tilpasse sig.
  • Nogle server diagonalt, og får det forventede prik tilbage i baghånden, men følger ikke op med et angreb.
  • Nogle server vildt skruet, men er klart bedst i kontra dueller. Det omvendte ser man også. Dvs. vil gerne starte med en åbning på underskru, men formår ikke at serve med underskru.

Hvad der så er en god serv, kan der skrives murstenstykke bøger om, for det afhænger meget af hvem man er, og hvem modstanderen er.

Men de første skridt til at serve bedre er: SERVETRÆNING og SERV ALTID MED ET FORMÅL, DVS. TÆNK!

Tænk over hvilken bold du ønsker tilbage efter serven: lang, kort, uskruet, underskuet, overskruet, retning. Og så er det ”bare” at finde ud af, hvilke server der opfylder ønsket. Snak evt. med dine klubkammerater om, hvordan dine server opfattes, og hvad der kan gøre dem bedre. Det dur ikke at serve verdens fedeste serv, hvis modstanderen bare returnerer den tilbage til baghånden, hvor man måske ikke ønsker den og derfor prikker den stille og roligt tilbage. Så hellere serve en simpel uskruet serv, hvor man bedre kan forberede sig på returen. Michael Maze server som han gør, fordi han ved med stor sandsynlighed, hvordan og hvor bolden kommer tilbage, og hvad han derefter skal foretage sig.
Men der er faktisk simple midler, som kan bruges til inspiration. Nedenfor er nogle punkter, som jeg synes, at man kan tænke over.

KORT USKRUET SERV:

En af de tidligere dygtigste kinesere i Danmark, Fan Gao, har stort set kun 2 server. En med maksimal underskru og én uskruet. Han laver den samme bevægelse i begge server, men rammer forskellige steder på battet, hvilket giver enten skru eller ingen skru. For modstanderen er det særdeles svært at se, om Fan Gao server med max underskru eller uskruet. Fordi modstanderen er i tvivl om skruen, returner han ofte i nettet eller han løfter bolden for højt, hvorefter Fan Gao bare kan dræbe den. Fan Gao skal bare forberede sig på at modstanderen returnerer rigtigt, dvs. returnerer med underskru på max underskru eller flipper på den uskruede. Det gør det noget lettere for Fan Gao at gøre noget fornuftigt med returen, når han ved hvilken type retur, der kommer tilbage.

MIT RÅD TIL MANGE SPILLERE: SKAF JER EN USKRUET SERV, HVOR BEVÆGELSEN ER LIG BEVÆGELSEN FRA EN SKRUET SERV. I VIL BLIVE OVERRASKET OVER, HVOR MANGE DER HAR SVÆRT VED AT RETURNERE EN KORT USKRUET SERV, NÅR DEN KOMMER BLANDT SKRUEDE SERVER.

KORT SERV I FORHÅNDEN:

Hvis man sammenligner topspillerens placering af serverne med eksempelvis et ungt talents valg af placering, vil man bemærke, at topspilleren langt oftere server kort til forhånden. Årsagen er, at noget af det sværeste er at returnere med kvalitet, når man skal strække sig ind over bordet for at returnere med forhånden. En kort serv i forhånden vil langt oftere fremprovokere en dårlig retur. Selv en simpel uskruet, som man ikke engang kamuflerer, men som serves kort og lavt til forhånden, vil ofte give en dårlig retur.

MIT RÅD TIL MANGE SPILLERE: SERV FLERE KORTE SERVER TIL FORHÅNDEN. HVIS MAN KAN SÆTTE SKRU I SERVEN, SÅ ER DET SELVFØLGELIG GODT. MEN EN KORT USKRUET KAN OGSÅ VÆRE FIN. VÆR HELLER IKKE BANGE FOR AT SERVE FRA MIDTEN FOR AT FÅR EN BEDRE VINKEL TIL FORHÅNDEN.

Lidt inspiration:

VARIATION AF SKRU:

Situationen minder meget om ”kort uskruet serv”. For topspillerne gælder det ofte, at de ser ret tydeligt hos hinanden, om man server underskru eller overskru. Til gengæld er det svært for alle spillere at bestemme mængden af skru, hvis mængden af skru i serverne varieres, og servebevægelsen er nogenlunde identisk. Denne tvivl om mængden af skru, giver ofte en dårlig retur, som kan straffes. Hvis man altid server med maksimal skru, er det lettere for modstanderen at tilpasse sig selv en rigtig god serv.

MIT RÅD TIL MANGE SPILLERE: SØRG FOR AT VARIERE MÆNGDEN AF SKRU I DEN ENKELTE SERV.

FORBERED DIG PÅ LANG I BAGHÅNDEN:

Hvis man som højrehåndet server diagonalt til modstanderens baghånd, vil man oftest få returen tilbage i baghånden. Dette gælder i høj grad, hvis kampen ikke er på eliteniveau og modstanderen samtidig frygter ens forhånd. Brug denne viden, i stedet for at blive overrasket og så prikke efterfølgende. Dvs. lær at spille denne bold positivt, og gør noget ved returen.

Selvom serverens baghånd evt. ikke har samme styrke som forhånden, kan serveren trods alt få første-angrebet, hvilket er det vigtigste. Selv har jeg en udmærket baghånd, men den når ikke forhåndens niveau. Når det bliver spændende i en kamp, eks. 9-9 i 5. sæt, server jeg ofte ud fra den forventning, at modstanderen returnerer mig i baghånden. Han/hun er sikkert ligeså nervøs som mig og vil sikkert gerne undgå en duel, hvor jeg starter med forhånden. Derfor server jeg en underskruet baghåndsserv diagonalt, så jeg står klar med baghånden. Det giver mig ro til at stå rigtigt til loopet fra start af, og jeg skal ”bare” trække baghåndsloopet i en fornuftig retning. Selvfølgelig skulle den komme i forhånden, så det jo bare endnu bedre. Forventningen om returen i baghånden har givet mig rigtig mange points i vigtige situationer.

MIT RÅD TIL MANGE SPILLERE: FØRST ER DET VIGTIGT AT SLÅ FAST, AT HVIS MAN IKKE ØNSKER RETUREN TILBAGE I BAGHÅNDEN, SÅ SERV HELT SIKKERT IKKE DIAGONALT! FIND I STEDET ANDRE SERVER OG ANDRE RETNINGER, SOM TVINGER SERVEN ET ANDET STED HEN. HVIS MAN TIL GENGÆLD HAR ET BAGHÅNDSLOOP, SÅ FIND UD AF, HVILKE SERVER SOM OFTE RETURNERES TIL BAGHÅNDEN. DEREFTER ER DET BARE AT TRÆNE SERV – STIK/PRIK TIL BAGHÅND – BAGHÅNDSÅBNING (LOOP). MEN FØR HVER SERV SKAL MAN HUSKE AT FORBEREDE SIG MENTALT PÅ, HVAD DER SKAL SKE.

Dette var fire forslag, men løsningerne er uendelige. Det vigtigste er, at man tænker over sin serv. Hvilken retur er det egentlig, man ønsker? Dvs. inden hver bold skal man tænke over, hvilken retur der højst sandsynligt kommer tilbage, og hvad man skal gøre ved den. Topspillerne er ikke super meget hurtigere end os andre. Som os andre kan de ikke være klar på alt! Til gengæld ved de ret godt, hvad der skal ske, når de server. Derudover bliver der brugt alt for lidt tid på servetræning rundt omkring i klubberne. Eksempelvis bruger talenterne i Kina ca 1 time dagligt på serv og retur. Selv er jeg steget i niveau ved langt mindre servetræning, men jeg har trods alt stået en del gange med 2-300 bolde og servetrænet i løbet af sæsonen. Så jeg kan kun opfordre til at servetræne, og så frem for alt tænk!